Una dintre cele mai influente cărți pe subiectul finanțelor personale este The Millionaire Next Door de Thomas J. Stanley Ph.D.
Poți găsi cartea pe Amazon / Audible, sau să o cauți la librăria preferată.
Deși a fost scrisă în 1996, lecțiile sale sunt încă relevante și valabile în ziua de azi.
Când te gândești la milionari (în euro), îți poți imagina mașini scumpe, case mari, vacanțe exotice sau avioane private și iahturi (deși pentru acestea din urmă, probabil te gândești la “miliardar”).
Cu toate acestea, autorul a descoperit în cercetările sale extinse că ți-ar fi greu să-i recunoști pe stradă pe acești milionari și așa cum zice și titlul cărții, ei ar putea chiar locui “next door”.
- Ei nu cumpără mașini scumpe, ci mai degrabă una cu preț mediu pe care tind să o păstreze mulți ani
- Ei pleacă în vacanță, dar nu cheltuiesc mai mult decât ar face alții
- Nu cheltuiesc mult și se concentrează pe economii
- Peste 90% dintre ei își urmăresc cheltuielile și știu exact cât îi costă lunar și anual fiecare categorie de cheltuieli.
Cartea împarte oamenii în două categorii în funcție de cât câștig pe an și cât au în economii: sub-acumulatori de avere (under-accumulators of wealth) și acumulatori prodigioși de avere (prodigious accumulators of wealth).
Sub-acumulatorii de avere ar putea fi medici, avocați (sau mai nou ITști) care câștigă un venit anual semnificativ, dar se obișnuiesc să-l cheltuiască rapid pe mașini scumpe pe care le schimbă o dată la câțiva ani, restaurante scumpe sau vacanțe și se bazează întotdeauna pe veniturile viitoare pentru a începe să economisească pentru pensie.
Acumulatorii prodigioși, pe de altă parte, ar putea avea un venit anual mai mic decât cei sub-acumulatori, dar acordă prioritate economiilor pentru pensionare și zilele negre. Ei încep să economisească devreme în carieră, ceea ce rezultă într-un randament compus crescut, în cele din urmă, are ca rezultat economii de milioane.
Deci, dacă vrei să devii milionar, urmărește-ți cheltuielile și prioritizează economiile în loc să te bazezi pe creșterile viitoare ale veniturilor. Nu trebuie să fii cumpătat cu toate, ci alege lucrurile care îți aduc cea mai mare bucurie raportat la costul lor și cheltuiește doar pentru ele.
Pentru a-ți urmări cheltuielile, poți folosi un Excel sau îți recomandăm produsul nostru, la care te poți înscrie gratuit folosind butonul din meniu. Cel mai bun lucru la el este că avem un cont gratuit pe care îl poți folosi pentru nevoile tale simple.