Blog

Pasul 6: Angel Investing & Antreprenoriat

30 noiembrie 2024

Pasul 6: Angel Investing & Antreprenoriat

Articolele anterioare au acoperit economisirea și investițiile, diversificarea în acțiuni, obligațiuni de trezorerie, imobiliare și crypto. Acest articol va explora mai departe oportunitățile de diversificare: angel investment și antreprenoriatul.

Cu investițiile pe bursă, investești în companii mari și mature, listate la bursă, dar ce faci dacă vrei să investești în companii aflate la început de drum, cum era Uber în primele zile?

Întâi, să vedem care sunt etapele de finanțare ale unei companii: fondatorii încep o companie și o susțin financiar la început din propriile economii, proces numit bootstrap. Apoi, când au nevoie să angajeze o echipă pentru a dezvolta produsul, strâng bani de la prieteni și familie într-o rundă pre-seed, urmată de o rundă seed. Pe măsură ce compania crește și generează tot mai multe venituri, având nevoie de capital pentru extindere, trece la runde de finanțare mai mari: series A, apoi series B, C și chiar D. În cele din urmă, compania este achiziționată, face un IPO sau continuă să opereze profitabil, distribuind dividende acționarilor.

Ca angel investor, poți investi în etapele pre-seed și seed, etapele ulterioare fiind de obicei rezervate pentru investitorii profesioniști (VC), care pot oferi nu doar bani, ci și expertiza și conexiunile necesare pentru a scala compania.

Cu investiții directe de tip angel în etapa friends & family, poți investi devreme în companii care ajung să devină foarte profitabile, oferindu-ți un randament de 10x sau chiar 100x investiția ta. Totuși, există riscul ca firma să eșueze, iar cel mai probabil scenariu este să pierzi acea investiție. Sumele investite variază de obicei între 5.000 și 50.000 €, iar majoritatea investițiilor se fac alături de alți investitori.

O altă modalitate de a investi în aceste etape timpurii este să fii invitat să participi la un fond care face zeci de astfel de investiții și gestionează selecția proiectelor. Acești investitori profesioniști au acces la multe oportunități și pot investi în afaceri la care un investitor individual nu ar avea acces.

Randamentul acestor investiții apare, de regulă, într-un interval de 2 până la 7 ani: uneori, investitorii din etapele pre-seed și seed își vând partea când are loc runda series A, iar alteori continuă să investească până la achiziție sau IPO.

Antreprenoriatul

Investiția în propria afacere este investiția cu cel mai mare potențial de câștig. Majoritatea miliardarilor despre care citești în știri sunt antreprenori care au construit o afacere de succes.

Asta nu înseamnă că este ușor; multe afaceri eșuează, majoritatea generează profituri moderate, iar doar un procent infim oferă fondatorilor câștiguri de sute de milioane sau miliarde.

Pe lângă investiția financiară, cea mai mare investiție a unui antreprenor este timpul, care are un cost de oportunitate considerabil; antreprenorul renunță la un salariu mai mare pe care l-ar fi primit lucrând pentru o companie mare și reununță la alte economii și investiții. Această investiție este adesea “all-in”, iar când afacerea eșuează, antreprenorul rămâne mult în urmă celor care au ales o carieră stabilă.

Antreprenoriatul nu este pentru toată lumea: este o investiție cu risc mare, stres ridicat și deseori duce la eșec. Dar, dacă te atrage ideea de a începe o afacere și nimeni nu te poate convinge să renunți, atunci este probabil alegerea corectă.

Vom reveni la subiectul antreprenoriatului în articole viitoare, deoarece este un subiect care ne pasionează.

Dacă ți-a plăcut acest articol, verifică și celelalte articole din seria noastră despre economii și investiții.